
Karayip Korsanları Serisindeki Bazı Tarihi Detaylar
Karayip Korsanları, vizyona girdiği zamandan beri izleyicilerin ilgisini çekiyor. Hem hikayesi hem de seride yer alan oyuncuları sayesinde yıllar geçse bile filmler hala severek izleniyor. Korsan yaşantısını yakın mercek altına alan filmler, tamamen doğru olmasa da bazı gerçek detaylar içeriyor. Bu yazımızda sizlere, Karayip Korsanları film serisindeki tarihi detaylardan bahsedeceğiz.

Tortuga
Tortuga Adası, filmlerde sıkça bahsedilen bir yerdir. Kanunların doğru düzgün uygulanmadığı bir korsan limanıdır. Gerçek Tortuga, günümüzde Haiti açıklarında bulunan bir adadır. İngiliz ve Fransızlar, İspanya İmparatorluğu’nun Karayip Denizi’ne hâkim olmasıyla 1620’de bölgeye yerleşmeye başlamıştı. İngiliz ve Fransız korsanlar, taşıma yapan İspanyol gemilerini taciz ederlerdi.

Royal Limanı
Filmlerdeki bir diğer önemli konumlardan birisi olan Royal Limanı, Jamaika adasında bulunan bir İngiliz limanıdır. İngilizlerin bu bölgedeki ana merkezidir ve tıpkı geçmişteki Royal Limanı gibidir.

Kardeşler Konseyi
Karayip Korsanları: Dünya’nın Sonu filminin başında Doğu Hindistan Ticaret Şirketi, korsanlığa son vermek için çabalar. Bu sebeple dünyanın farklı bölgelerinden Korsan Lordları, buna bir çözüm bulmak için bir araya gelirler. Bu toplantıya “Kardeşler Konseyi” denir ve Konsey’de Jack, Barbossa ve Elizabeth de yer alır. (Kardeşler Konseyi’ni anlattığımız yazıya ulaşmak için tıklayın.)

Konsey, gerçekte “Sahildeki Kardeşlik” adındaki korsan örgütüne dayanır, fakat aynı zamanda bundan daha farklı bir uyarlamadır. Kardeşler Konseyi 1618 yılında İngiliz, Fransız ve Hollandalı korsanlar tarafından, bölgedeki en güçlü millet olan İspanya İmparatorluğu’na karşı birleşmek için kurulmuştur. Ama filmin aksine Konsey’in gerçek bir lideri ve bir merkezi yoktu. Topluluk; Tortuga, Nassau ve Royal Limanı’ndan işliyordu.
Korsan Yasası
Karayip Korsanları: Dünya’nın Sonu filminde Doğu Hindistan Ticaret Şirketi, korsanlığa son vermek istediğinde Elizabeth ve Jack, buna karşı koymak ve savaşmak için Korsan Lordları’nı toplar. Fakat bu onların elinde bir şey değildir. Korsan Yasası’na göre sadece Korsan Kral’ın savaş ilan etme yetkisi vardı.

Gerçek korsanların, Korsan Yasası gibi bir kanunları yoktu. Buna en yakını, kendi aralarında “korsan düzeni” dedikleri gayri resmî sistemdi. Bu düzen; gemi içindeki kurallar, yağmada ele geçirilenlerin paylaşımı ve gemideki genel düzeni içeriyordu. Bunu geliştiren kişi Kaptan Bartholomew Roberts’tı. Filmde de Korsan Yasası’nın Kaptan Bartholomew ve o zamanın Korsan Kralı tarafından yapıldığı belirtilir.
Karasakal
Karayip Korsanları: Gizemli Denizlerde filminde karşımıza çıkan Karasakal, gerçekten de yaşamış bir korsandır. Bunun yanı sıra filmdeki gibi gerçek gemisinin adı da “Kraliçe Anne’in İntikamı”dır.
