Edebiyat

Narnia Günlükleri’ndeki Mitolojik Yaratıklar

Fantastik edebiyatın önde gelen yapıtlarından Narnia Günlükleri, hayal evrenlerine açılan kapılardan biridir. Toplamda yedi kitaptan oluşan bu eserin yazarı C.S. Lewis, Narnia’da hem gerçek dünyadan hem de mitolojiden pek çok unsura yer vermiştir -hatta bu eklemeleri, çoğu zaman Tolkien tarafından eleştiriye tutulmuştur.

Narnia Günlükleri’nde kahramanlar, Narnia ve civar bölgelerinde seyahat ederken nice yaratıkla karşılaşır. Bunların arasında gerçek hayvanların konuşan hallerinin yanı sıra mitolojiden alınmış yaratıklar da yer alır. Bu yazımızda sizlere Narnia Günlükleri’nde yer alan mitolojik yaratıklardan bahsedeceğiz.

Sentorlar

Bedeninin üst kısmı insan, alt kısmı ise at olan sentor, Yunan Mitolojisinde yer alır. Mitolojide çoğunlukla vahşi ve saldırgan olarak tanımlansalar da Narnia’daki sentorlar, genellikle bilge yol göstericiler, ilim ustaları ve sadık hizmetkarlar olarak öne çıkar. Astronomi ve geleceği görmede yeteneklidirler; bu marifetlerini kullanarak yıldızları okuyup gelecekteki olayları anlatırlar. Bu yeteneklerinin yanı sıra oldukça iyi savaşçılardır. Heybet ve güçlerini kendi yararlarına kullanmayı bilirler. Narnialılar, sentorlara fazlasıyla saygı duyarlar.

Orman Perileri

Orman Perileri, ağaçların ruhlarıdır. Telmarlılar, Narnia’ya geldiklerinde sihirli yaratıkları avladı. Bu yüzden orman perileri, ormanın derinliklerine saklandılar. Öyle ki sadece Aslan, onları yeniden uyandırabildi.

Faunlar

Tıpkı sentorlara yaptığı değişiklikler gibi Lewis, faunları da normalde olduklarından daha uysal bir hale getirdi. Yarı keçi, yarı insan olan faunlar Greko-Romen Mitolojisinde şehvet dolu yaratıklardır. Fakat zaman zaman Narnia’da da orman perileriyle dans ettikleri olur. Faunların en bilineni Bay Tumnus’tur. Ayrıca Tumnus, yazmadan önce eseri üzerine düşünürken Lewis’in aklına gelen ilk karakterdir.

Lucy Pevensi ve Bay Tumnus

Satirler

Yunan Mitolojisinden gelen satirler de tıpkı faunlar gibi yarısı insan, yarısı keçi olan mitolojik yaratıklardır. Onlardan tek farkları kızıl kürkleri ve daha uzun olan boynuzlarıdır.

Tek Boynuzlu Atlar (Unikornlar)

Tek Boynuzlu Atlar, Narnia Günlükleri boyunca sadece birkaç kez ortaya çıkar. Unikorn Mücevher, Son Savaş sırasında Aslan’ın son sadık hizmetkarlarından biridir.

Cüceler

Aslan tarafından Toprağın Evlatları da denen cüceler, iki türe ayrılmışlardır: Kızıl Cüceler ve Kara Cüceler. Bu farklılık, saç renklerine göre yapılmıştır. Fakat bunun yanı sıra kişiliklerinde de farklılıklar yer alır. Kızıl Cüceler, iyi ve Aslan’a sadıktır. Ama Kara Cüceler ise daha vahşi ve bencildir; Kış Çağı’nda hükmederken Beyaz Cadı’nın yanında yer alırlar.

Turmpkin (Solda) – Nikabik (Sağda)

Her iki tür de madencilik, demircilik ve marangozlukta beceriklidir. Bunların dışında ölümcül derecede keskin okçulardır. Cüceler arasında en bilinenleri; Prens Caspian’ın isyanında onun yanında olan Kızıl Cüce Trumpkin ile Caspian’ı Beyaz Cadı’yı diriltmesi için ikna etmeye çalışan Kara Cüce Nikabrik’tir.

Minotorlar

Yunan Mitolojisinden olan Minotorlar, gövdesi insan, baş kısmı ise boğadan meydana gelen yaratıklardır. Minotorlar, Beyaz Cadı’nın ordusundaki komutanlardır. Cüsseli ve güçlü olduklarından, ordunun ön saflarında da yer alırlar.

Griffinler

Griffon veya Griffin, bedeni aslan ve başı ve kanatları kartaldan olan mitolojik yaratıktır. Farklı betimlemelerde hayvanın dört ayağı da aslan ayağı, yalnız arka ayakları aslan ayağı veya tüm ayakları kartal ayağı olabilir. Efsaneye göre, son derece cesur ve gururlu hayvanlardır. Griffinler, pençelerinde insan, at, hatta fil taşıyabilecek kadar büyüktür. Aynı şekilde, pençe tırnaklarının kupa olarak kullanılabileceği söylenir. Hatta köprücük kemiklerinden de yay yapılabildiği ifade edilir. 

Bizi Takip Edin!

instagram.com/valinoorcom

twitter.com/valinoorcom

facebook.com/valinoorcom

Orta Dünyalı bir hayalperest